Ki az igazi Django?

Ma lenne 103 éves a világ legvirtuózabb gitárosa.

Django Reinhardt-ot sokan a világon valaha élt egyik legnagyobb gitárosnak tartják számon. Sokan a legnagyobbnak.
Django korszakalkotó, lezáró és stílusteremtő egyszemélyben. Amerikai fekete kollégái mellet a jazz sztárja, az első európai jazz-zenész, az első aki a gitárra úgy tekintett, mint elsődleges szólóhangszer, az azóta már mindenhol jelenlévő gitárok egyik úttörője.

Advertisement

Django-nak nem csak zenéje, de élete is egészen kivételes. Egy baleset folytán bal kezén csak két ujját, a mutató- és középső ujját tudtam megfelelően mozgatni, de két ujjával is olyan magasságokba ért el zeneileg és technikailag amely azóta is kivételes. A baleset előtt Párizsban már hírnévre szert tett 18 éves Django Reinhardt-ról nem hitték, hogy zenei karrierje folytatható. De erre cáfolt rá azóta is kivételes módon: Django cigány-manus háttere, elképesztő virtuozitása, Párizs és az amerikai jazz egyesült Európa első számú jazz-zenészében.
Finn jazz? Horvát jazz? Angol jazz? Amerikai-fekete jazz. A jazz zenén belül nincs még egy olyan nép, amelyhez olyan szorosan kötődne a jazz egy bizonyos műfaja, mint az afro-amerikaiakhoz, akik ezt a stílust teremtették. Nincs még egy ilyen nép, kivéve az európában élő romákat, azon belül is Django közösségét. A műfaj, amely Django kezei között született, és melyet ma leginkább úgy hívunk: gypsy jazz, jazz manouche, gypsy swing, hot club, a jazz-nek egy olyan vállfaja, amely stílusában élesen elhatárolható és kiemelkedik a világ jazz-szcénájából, megkülönböztetett, felismerhető, vérbeli jazz. Ilyen markáns egyediségre a jazzben csak a feketék voltak képesek.
Django 1953-ban meghalt. Zenei öröksége évekig csak zárt közösségekben élt, mára elképesztő reneszánszát éli, vagy csak inkább visszakerült a megfelelő helyére. Django zenéje akusztikus hangszerekkel játszott, rendkívül virtuóz és lélekközeli zene. Franciaországban ma már a jazz manouche stílus a mainstream része, itthon kevesen ismerik, pedig ebben a zenében mindenki megtalálhatja azt, amit a zenében általában keresni szoktunk.
A több ezer hangfelvétel mellett, melyeket Django készített csak igen kevés videófelvétel maradt róla. Ezek közül is talán az egyetlen igazán használható álljon itt. Az 1939-es felvételen Django és bandája, a Hot Club de France játssza az akkoriban slágerlistás J'attendrai-t. A videón a világhírű hegedűs Grapelli mellett feltűnnek a Hot Club de France további tagjai is, köztük Django testvére. A videón, amellett hogy önmagában is csodás filmművészeti alkotás, közelről látható, hogyan is játszott a gitár és a muzsika zsenije, Django Reinhardt.


(a beágyazást csak ez a borzasztó minőségű upload támogatja, itt van egy jó minőségű felvétel)

link

Magyarországon bár kevéssé ismert a műfaj, folyamatosan terjednek a speciális gitárok és a zene, országszerte. Ha Django zenéjét akarjátok hallani élőben, itthon keressétek őket:

https://www.facebook.com/swingmanouchep…

https://www.facebook.com/pages/Hot-Club…

https://www.facebook.com/Canarro?ref=ts…

https://www.facebook.com/harmoniagarden…

A magyar manouche szcéna facebookos fóruma itt található:

https://www.facebook.com/gypsyjazzhunga…

A lista korántsem teljes!

Advertisement

Share This Story